Εφικτές προϋποθέσεις θέτει η νέα μελέτη του ΑΔΜΗΕ για την επάρκεια του συστήματος, ώστε με την πλήρη απολιγνιτοποίηση του μίγματος ηλεκτροπαραγωγής έως το 2028 να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη του ΑΔΜΗΕ δείχνει πως, για τον σκοπό αυτό, θα χρειαστούν νέοι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 2.400-2.800 MW. Επομένως, αν παράλληλα η διείσδυση των ΑΠΕ κινηθεί κοντά στον στόχο του 35% που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2030, οι σταθμοί αυτοί, σε συνδυασμό με τις θερμοηλεκτρικές μονάδες φυσικού αερίου που ήδη υπάρχουν, θα μπορούν να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια.

Η εκπόνηση της νέας μελέτης του ΑΔΜΗΕ έγινε στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για πλήρη απολιγνιτοποίηση έως το 2028, με σκοπό να εξετασθούν οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν για νέα ηλεκτροπαραγωγική ισχύ στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί, δείχνοντας ότι το κενό που θα δημιουργήσει σε μονάδες βάσης το «σβήσιμο» των λιγνιτικών σταθμών μπορεί να καλυφθεί με την εγκατάσταση καινούργιων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών φυσικού αερίου 2.400-2.800 MW. Κάτι που σημαίνει πως σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ΑΠΕ, τρεις μονάδες φυσικού αερίου ισχύος περί τα 800 MW, ή ο συνδυασμός δύο μονάδων 800 MW και δύο 600 MW, θα επαρκεί για να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση σε ρεύμα.

Νέες μονάδες

Τα παραπάνω σενάρια θεωρούνται εφικτά, με δεδομένο το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέες μονάδες φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι η ΡΑΕ έχει εγκρίνει πέντε άδειες παραγωγής για σταθμούς συνολικής ισχύος 3.460 MW, που έχουν υποβάλει η Mytilinaios, η Elpedison, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο Όμιλος Κοπελούζου και ο Όμιλος Καράτζη. Μάλιστα, η μονάδα της Mytilinaios, ισχύος 826 MW, θεμελιώθηκε τον Οκτώβριο στο ενεργειακό κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο της Βοιωτίας, με σκοπό στο τέταρτο τρίμηνο του 2021 να είναι έτοιμη να λειτουργήσει. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2021 σχεδιάζει να ξεκινήσει η Elpedison την κατασκευή της νέας της μονάδας, ισχύος και πάλι 826 MW, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και να ενταχθεί στο σύστημα το 2023.

Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ, σε συνδυασμό με το υπό εκπόνηση business plan της ΔΕΗ, θα δώσει τη δυνατότητα να καταρτισθεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για το ποιες λιγνιτικές μονάδες και πότε θα «σβήσουν».

Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, όπως έχει δηλώσει δημόσια ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Ενέργειας, στόχος είναι να ενισχυθεί δραστικά η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μίγμα, ώστε έως το τέλος του 2030 να καλύπτουν το 35% της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Του Κώστα Δεληγιάννη
kdel@naftemporiki.gr                    

πηγή naftemporiki.gr

credit card Eurobank
© myenergyhome    κατασκευή eshop Softways